Tajemnice kuchni polskiej, czyli co nas wyróżnia na tle kuchni innych narodowości

Kuchnia polska uformowała się na powierzchni stuleci pod wpływem rozmaitych narodowości. W efekcie powstała mieszanka, która zachwyca smakiem, aromatem, jest rozgrzewająca i sycąca. Jakie dania kuchni krajowej wyróżniają nas na tle innych krajów?

Co wpłynęło na aktualną postać kuchni krajowej?
Polska przez wieki stanowiła autentyczną mieszankę kulturową. Obecne były w niej w związku z tym różnorodne tradycje, kompozycje oraz smaki. Krajowa kuchnia zawiera w związku z tym elementy tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet niemieckiej. Co istotne, nieomalże każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego spożyjemy w dawnej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam wtenczas, gdy pojawimy się na Śląsku. Wskazać można również te dania, które szablonowe są dla całej kuchni polskiej.

Bez czego rodacy nie wyobrażają sobie swojej diety?
Bazę stanowi naturalnie chleb. Wielu z nas nie umie z niego zrezygnować. W lokalnej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, zakwaszana kapusta i ogórki, kartofle, kasze, rozmaite gatunki mięs.
Jakie są standardowe polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych narodów jest w szczególe to, iż najważniejszym i najbardziej sycącym posiłkiem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie musi składać się z dwóch potraw: zupy oraz drugiego dania. Dania, które zjeść można w Polsce to ewidentnie:
•    pierogi z rozmaitymi farszami;
•    bigos;
•    gołąbki;
•    kotlet schabowy;
•    fasolka po bretońsku.
Ubóstwiamy pyzy, kopytka oraz knedle, jakich bazą są bezsprzecznie ziemniaki. Z rozkoszą przyrządzamy z nich także placki ziemniaczane.
Kuchnia krajowa ma w istocie dużo do zaoferowania. Cenią ją nie tylko Polacy. Również przybywający do nas turyści uwidoczniają, iż jest pyszna oraz sycąca.