Dobra restauracja z włoskim jedzeniem
Masz ochotę smacznie zjeść? Spośród szerokich wariantów, jakie oferuje europejska sztuka kulinarna należy zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że kuchnia włoska to różnorodność smaków, połączeń oraz duża dawka składników odżywczych.
Charakterystyczne włoskie przyprawy
Naszym rodakom włoska kuchnia, łączy się głównie z pizzą i makaronem oraz ewentualnie z winem. Tymczasem włoskie gotowanie to też takie smakołyki jak słodkie desery czy świeże warzywa.
Popularne jedzenie włoskie
Pasty są bazą włoskiej kuchni. We Włoszech przyrządza się makarony w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie niełatwo wymyśleć produkty których nie można dodać do tej potrawy. Dobra restauracja włoska w Krakowie Ryby, dodatki mięsne i przeróżne warzywa, sprawiają, że pasty można jeść każdego dnia.
Kolejnym klasycznym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch tylko ze starożytnej Grecji. Znana jest jednakże jako włoska potrawa. Prawdziwa włoska pizza powinna mieć cienkie ciasto i mała ilość dodatków. Najprostsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Prawdziwie włoska pizza to uciecha dla podniebienia, ale również ogromna ilość kalorii. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być „fit”.
Włoskie potrawy to znacznie więcej niż jedynie pizza i pasta. To również canelloni, tortellini, ravioli oraz szeroki wybór deserów – np. tiramisu czy panna cotta. Odwiedzając włoską restaurację nie można nie skosztować wina czy pysznych serów- gorgonzoli, mozarelli lub pecorino.
Zobacz film