Polska kuchnia jest niezwykle zróżnicowana. Jest to jak najbardziej przychylne określenie, ponieważ można się w niej doszukać wielu typów poszczególnych dań oraz posiłków. Dzięki temu zawsze wolno wybrać coś innego i różniącego się chociażby stereotypowymi akcesoriami od dań fundamentalnych. Kuchnia polska ze swych potraw jest znana także na całym świecie. Wybitnie wielu krytyków chwali sobie jej potrawy. Niektóre z nich są specyficzne właśnie dla kraju. Do takich potraw, z których głównie słynie ojczyzna wolno zaliczyć kotleta schabowego i pierogi rozmaitego rodzaju. Ludzie z innych krajów, którzy odwiedzają Polskę niesłychanie wielokrotnie chcą spróbować tych znanych w świecie smakołyków, pragną jednakże towarzyszyć przy ich przygotowywaniu. www.kogel-mogel.pl Też zagraniczni kucharze po fachu niekiedy pragną zajmować się gotowaniem tylko i jedynie polskich dań. Niestety mimo szczerych chęci nie zawsze udaje im się lojalnie odtworzyć ten reprezentatywny smak, jaki mieści się w tych potrawach. Wcale nie oznacza to jednak, że nie posiadają oni talentu kulinarnego. Wielokrotnie po prostu bywa tak, że aby móc odpowiednio gotować polskie dania należy urodzić się Polakiem, lub też długo przebywać w tym kraju, bo nie wszystkich rzeczy można kupić oraz wyuczyć się z lektury. W kuchni lokalnej jest dużo reprezentatywnych potraw. Bardzo w wielu przypadkach są one popularne na całym globie. Nadrzędnymi takimi posiłkami, jakie są uniwersalnie kultowe jako wyroby Polaków są pierogi i schabowy. Niemniej jednakże nienależny zapominać o innych rodzajach potraw, jakimi są na przykład zupy. Również są one legendarne, lecz niestety już w mniejszym stopniu od dalej wymienionych potraw.
Zobacz filmik z przepisem naszego szefa Kuchni