Dawna kuchnia dalej żyje

Każda kuchnia cechuje się osobistymi obyczajami, ceremoniałami i czynnościami, jakie wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym i kuchnia polska. Niestety, nie każdy ojczysty Polak zna się na kuchni narodowej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dość skąpa i prosta. Większości z nas łączy się jedynie z pierogami (jakie są bardzo doceniane na całym świecie), schaboszczakom, mizerią i kartoflami. Nic bardziej mylnego. Pierogi uznaje się za lokalne, głównie z powodu serwowania ich na obszarach kraju. Jednakowoż nie bez powodu jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków oraz znawców kuchni lokalnej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to i tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one łączone zazwyczaj z Polską. Wolno dostać je w wyjątkowych lokalnych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają znakomicie smak szablonowych pierogów ruskich czy również jakichkolwiek innych, lecz kiedy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam uznać ich atut. W ostateczności to wyłącznie jedzenie. Niemniej jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla hobbystów i degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki różnorodnych dań, swoistych dla różnych części Europy czy świata. Skupmy się jednakże ponownie na sylwetce kuchni polskiej. Wszystkie artykuły oraz składniki używane przez wieki poprzez lokalne kury domowe tak w samej rzeczy niewiele się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film