Wino białe lub czerwone? Jak dobierać wino do posiłków?
Włoska tradycja podawania wina do posiłków zawędrowała też do naszego kraju. Coraz częściej na naszych stołach gości ten unikalny trunek. Niestety, okazuje się, że rodzima wiedza dotycząca tego, jakim sposobem dobierać wino do dań nie jest zanadto rozbudowana. Radzimy które wino pasuje do których potraw.

Wino online)

Jakie wino podawać do przystawek?
Jeżeli zaczynamy od przystawek, najporządniej postawić na rozkoszne, białe wino, jakie powinno być dobrze schłodzone. Od tej zasady jest jednak wyjątek: jeśli przystawki doprawione są octem winnym, powinno się zaserwować do nich wino czerwone.

Wino białe

Jakie wino pasuje do makaronów?
Makarony najprawidłowiej podawać z winami wytrawnymi, jakie powinny być jednak lekkie. Jeśli makaron podawany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najodpowiedniej wino czerwone. W końcu takie danie wolno zestawić także z winem różowym.

wino bag in box

Z którym winem serwować ryby?
Stara zasada powiada, że do ryb najlepiej pasuje wino białe. Warto niemniej jednak nie zapominać, że nie jest to bezwzględna zasada. Jeśli podajemy gościom zupę rybną, jesteśmy w stanie podać ją z winem czerwonym. Warunek jest jednak jeden: musi to być wino lekkie.

Z którym winem najodpowiedniej komponuje się mięso?
W tym wypadku wiele zależy od rodzaju mięsa. Do drobiu podawać można zarówno wino białe, jak i czerwone. Jeśli decydujemy się na to drugie, to może to być wino lekkie. W wypadku kurczaka z rożna w grę wstępuje wyłącznie wino czerwone. Cielęcina może być podawana bądź z młodym winem czerwonym, czy też musującym winem różowym. Jeśli na stole pojawi się mięso smażone, zaopatrzyć wypada się w mocniejsze wino o odcieniu czerwonym.